Хората, които получават инвалидни пенсии, могат за поискат преизчисляването им, така

...
Хората, които получават инвалидни пенсии, могат за поискат преизчисляването им, така
Коментари Харесай

Дочакахме ли добрата новина: Вдигат инвалидната пенсия, но само при поискване

Хората, които получават инвалидни пенсии, могат за изискат преизчисляването им, тъй че да получават по-големи ежемесечни суми. Това става с помощта на признатите от Народното събрание промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които към този момент са обнародвани в “Държавен вестник ”.
Пенсия, отпусната с начална дата до 31 август 2021 година, понижена, тъй като човек е обезпечаван и в частен повсеместен пенсионен фонд, може да бъде преизчислена по заявление на пенсионера, подадено не по-късно от 30 септември 2022 година, гласят новите текстове.

Промяната се отнася за пенсиите на множеството военни, служители на реда и пожарникари и за инвалидните пенсии за общо заболяване, трудова акцидент или професионална болест на хора, родени след 31 декември 1959 година При отпущането им тези пенсии са били намалявани с близо 20%, тъй като тези хора са обезпечени и в повсеместен пенсионен фонд и за втора пенсия – т. е. вноските им към Държавното публично обезпечаване са бил по-малки.

Това правило за понижаване на отпусканите пенсии ще продължи да бъде прилагано до 31 август 2021 година С гласуваните от Народното събрание промени, от 1 септември 2021 година формулата за установяване на пенсиите ще бъде изменена, уточнява trud.bg. Отпусканите през 2021 година държавни пенсии в интервала след 1 септември ще бъдат намалявани единствено с към 9%, като по този начин определянето им ще бъде по-справедливо. Това се отнася както за пенсиите за стаж и възраст, по този начин и за инвалидните.

Във формулата за установяване на държавните пенсии от 1 септември 2021 година ще вземат поради вноските във фонд “Пенсии ”, които са правени от държавния бюджет в размер на 12% в интервала от 2009 година до 2015 година Освен това при определянето на размера на пенсията ще се взема поради и броят на месеците, през които човек е обезпечаван в повсеместен пенсионен фонд, по отношение на общата дълготрайност на осигурителния му стаж. Така понижението на държавната пенсия няма да бъде с 20%, а в общия случай ще бъде с към 9%.

Хората, които към този момент са получили пенсия с близо 20% понижение, ще имат малко повече от година, с цел да подадат заявление за преизчисляването є. Това ще може да стане от 1 септември 2021 година, когато влизат в действие новите правила, до закрепения краен период – 30 септември 2022 година Така и хората, които получат пенсия през август следващата година, още през идващия месец би трябвало да изискат преизчисляването є, с цел да получат по-справедлива сума.
Заявленията за преизчисляване се подават до териториалното отделение на Националния застрахователен институт, което изплаща пенсията. А пенсията ще бъде преизчислена от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката.

Хората имат опция за избор
През идната година ще бъдат отпуснати първите държавни пенсии за стаж и възраст на хора, които са обезпечени и в повсеместен пенсионен фонд. Това ще стане от началото на септември 2021 година и за тях ще важат новите правила за понижение на държавната пенсия с към 9%. Тези хора ще имат още една опция да трансферират парите си от частния повсеместен пенсионен фонд в бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО), и по този начин да получават една държавна пенсия в цялостен размер, вместо понижена държавна пенсия и втора пенсия.

Срокът за прекачване на парите е от 1 януари 2021 година до 30 юни 2021 година Този период важи за хора, на които до 30 юни 2021 година остават по-малко от 5 години до навършване на възрастта за пенсиониране. Хората обаче би трябвало да преценяват доста деликатно дали за тях получаването на две пенсии ще бъде по-малко от една. Например, в случай че човек е обезпечаван на минимални приходи, той ще получава минималната държавна пенсия. Така в случай че трансферира парите си в ДОО, отново ще получава минимална пенсия и напълно ще загуби парите си, които са били насъбрани в универсалния пенсионен фонд.

При насъбран спомагателен стаж

Преизчисляването на пенсиите за получен спомагателен стаж може да стане автоматизирано, без човек да подава заявление.
Хората, които откакто вземат държавна пенсия за стаж и възраст или заради неработоспособност, не престават да работят, годишно може да получат преизчисление на получаваната сума. Преизчисляването на държавната пенсия през 2021 година на продължаващите да работят хора, ще става по два метода, плануват обнародваните в “Държавен вестник ” промени в Кодекса за обществено обезпечаване.

Първият вид е, в случай че човек самичък изиска преизчисление за насъбрания стаж и получения застрахователен приход за интервала след последното пресмятане на пенсията му. При втория вид – ако човек не подаде заявление за преизчисляване, от 1 април 2021 година това ще бъде направено автоматизирано. В този случай при установяване на пенсията ще бъдат взети поради данните в Национален осигурителен институт за спомагателния насъбран стаж до 31 декември на миналата година.

Заявление за преизчисляване на пенсията, може да подаде всеки, който е натрупал спомагателен застрахователен стаж и е плащал осигуровки след последното установяване на пенсията му. Преизчисляването се прави годишно, от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката. За целта от Национален осигурителен институт употребяват наличните данни за импортираните осигуровки за времето до края на месеца на подаване на заявката. Когато към датата на преизчисляването не са налични такива данни, специалистите на Национален осигурителен институт отхвърлят преизчисляване. В този случай пенсионерът ще би трябвало да подаде ново заявление, когато счита, че в Национален осигурителен институт са постъпили нови данни за осигурителния му стаж.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР